The page of Kertész Imre, Dutch biography

Image of Kertész Imre
Kertész Imre
(1929–)
2002
 

Biography

Imre KERTÉSZ

 

Onschuldig, naïef en optimistisch is het perspectief van de joodse jongen die na de Duitse bezetting van Hongarije op weg naar zijn werk wordt opgepakt en naar Auschwitz en Buchenwald, wordt getransporteerd. Hij deelt niet de ontzetting van de lezer: hij past zich aan, probeert de logica in te zien van wat er gebeurt, maakt er het beste van en overleeft ten slotte, al is het op het nippertje.

Hij keert terug naar Boedapest. Hij wordt er gemeden en genegeerd. Als een vriendelijke, liberale journalist die hij in de stad ontmoet, hem voorstelt, zijn verhaal op te tekenen en hem vraagt wat hij nu eigenlijk voelt, komt het antwoord ook voor de lezer hard aan.

Hij heeft het leven tot aan zijn uiterste grenzen leven kennen. Dat het bepaald wordt door het lot, ontkent hij: ieder van ons zet elk ogenblik zijn eigen stappen.

Als schrijver over het onbeschrijflijke heeft Kertész (1929) zich ontwikkeld tot een van de grootste Europese vertolkers van de ervaring van hef nazi-regime. Eerder publiceerden wij zijn Kaddisj voor een niet geboren kind, dat ‘tot de indrukwekkendste literaire geschriften over de holocaust gerekend wordt’.

(Piet de Moor in De Standaard).

Anthology ::
Literature ::
Translation ::

minimap